Kapcsolás a jövőbe

Kapcsolás a jövőbe

Intelligens hidraulikakomponensek a Schaeffler Automotive Aftermarket LuK márkájától.

A kuplung komponenseinek ma több olyan követelménynek kell megfelelniük, amelyek jelentős befolyással vannak a jármű kényelmi viszonyaira – mint a lágy elindulás, a gyors kapcsolás, a nyugodt futás vagy a kisebb zaj. Mint a hidraulikus kuplungműködtető rendszer szíve a kinyomórendszer, a pedál és a tengelykapcsoló közötti összeköttetés határozza meg a vezetési élményt. A kuplungnak könnyen működtethetőnek kell lennie, hogy az erőfolyamot mindenkor biztonságosan lehessen adagolni vagy megszakítani. Ez nem mindig volt így. A 80-as évekig a mechanikus kuplungok voltak az általánosak. A vezető által létrehozott pedálerőt egy vonóhuzal vitte át a pedáltól a kuplungharangban lévő emelőmechanizmushoz.

A tengelykapcsolót egy karon és egy kinyomócsapágyon keresztül működtették. Ma ennek a rendszernek az elterjedtsége nagyon csekély, mert ez a technika kevésbé kényelmes az autóvezető számára. A megnövekedett igény a kényelemre egyre kompaktabb kivitelű motorterekhez vezetett, amelyekben a vonóhuzalt már nem lehetett egyenes vonalban elvezetni a pedál és a kar között. Pedig ez az előfeltétele annak, hogy a kopás és a súrlódás alacsony szinten maradjon és biztosítani lehessen a kényelmet kuplungoláskor.

Műszaki fejlesztésre volt szükség, hogy ezeket a kihívásokat meg megoldják. A mai modern tengelykapcsolókat egyre inkább hidraulikus kuplugműködtetéssel szerelik fel. Ehhez tartoznak többek között a központi kinyomók (CSC) és a főés munkahengerek útszenzor funkcióval vagy anélkül, a hidraulikus nyomóvezetékek, a rezgéscsillapítók (Fonatos szűrő) valamint a nyomatékcsúcs-határolók. A Schaeffler cég az LuK márkájával a hidraulikus kuplungműködtetés fejlesztésében mértékadóvá vált. Ennél két fajta renszert különböztetünk meg: Félig hidraulikus és teljesen hidraulikus. Mindkét rendszerben hidraulikus egységek helyettesítik a mechanikus vonóhuzalokat. Ezek a pedálon elhelyezett főhengerből, egy vezetékből és egy kuplung munkahengerből állnak. Mialatt a félig hidraulikus rendszerekben a kuplung munkahenger veszi fel a kuplungvezetékből érkező nyomást és közvetíti azt a kinyomókarhoz, addig a teljesen hidraulikus rendszerben ezt a szerepet egy központi kinyomó veszi át. Ez a sebességváltó-harangban található.

Inter Cars Hírek